DMRC Dutch Marines Rowing Challenge

Zaterdag 13 mei vindt de tweede 14th Memorial Regatta Rotterdam plaatst. Een sloeproei regatta ter nagedachtenis aan het Duitse bombardement van 14 mei 1940. De stad Rotterdam werd in het hart getroffen en vele duizenden mensen raakten alles kwijt. Vele honderden mensen verloren het leven. Rotterdam was in het hart geraakt. Kort hierna capituleerde Nederland.

Rotterdam en de mariniers

Rotterdam en de mariniers zijn al eeuwen met elkaar verbonden. Maar de gevechten in Rotterdam in de eerste meidagen 1940 staat met een zwarte rand in de geschiedenisboeken. Een kleine groep mariniers leverde een felle strijd tegen een grote Duitse overmacht. De Duitse troepen gaven de mariniers de bijnaam “zwarte duivels” vanwege hun moedige en felle weerstand en hun verbeten zwart geblakerde gezichten en zwarte dienstkleding.

Geuzenvlag DMRC
Ook de Dutch Marines Rowing Challenge is sterk verbonden met de stad Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb overhandigde in 2014 de DMRC geus, een unieke vlag met de stadskleuren groen-wit-groen, de Nederlandse driekleur en het korpswapen van de mariniers. DMRC vertrok op 5 september vanuit Rotterdam via Vlissingen naar Londen, roeien voor buddy’s in nood.

Eerbetoon aan de stad en de slachtoffers
De Memorial Regatta werd voor het eerst in 2016 geroeid. Als eerbetoon aan de stad, de slachtoffers van het bombardement maar bovenal om de geschiedenis van de stad te blijven herinneren. Met het verstrijken van de jaren blijven er steeds minder ooggetuigen van het bombardement over. Het is voor hen die de stad hebben zien branden en die na de oorlogsjaren weer de stad hebben opgebouwd. Een sloeproei regatta opdat wij niet vergeten.

Zaterdag 13 mei 2017
De Regatta start om 11.00u vanaf de Wijnhaven thv het Mariniersmueum. De commandant van de Van Ghent Kazerne, lt.kol der mariniers J. ten Hove geeft het startschot.

Eén minuut stilte
Voorafgaande aan de start zal er een kleine ceremonie plaats vinden waarbij ook de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers een rol vervullen. Er wordt om 10.59u één minuut stilte gehouden. De roeiers en stuurmannen zullen een “Riemen Op”eerbetoon brengen en aan het publiek wordt gevraagd de stilte te delen. Eén minuut stilte voor de slachtoffers van het bombardement van 14 mei 1940.

Start Sloepen
De sloepen zullen navolgend met een minuut tussenruimte starten. De eerste sloep die start is de DMRC sloep “Gone But Not Forgotten”. Deze sloep heeft voor veel oud- en actief dienende mariniers een bijzondere betekenis. Deze sloep staat voor de mariniers die de afgelopen decennia bij of tengevolge van de vele gevechts-vredes- of hulpmissies het hoogste offer gaven…. Gone But Not Forgotten…

Daarna start de DMRC De Zwarte Duivels. De sloep met de geuzennaam en als eerbetoon aan de zwarte duivels die strijd leverden tegen de Duitse bezetter.
Daarna start de DMRC sloep “Michiel de Ruijter”. De oprichter van het korps zeesoldaten het latere Korps Mariniers in 1665. Vandaar de symbolische 16,65 km die de regatta vormt.

Bijzondere sloep Bouwman
kliniek Aansluitend de andere sloepen. In totaal zullen er 18 sloepen aan de regatta meedoen. Onder de deelnemers twee bijzondere sloepen. Een sloep wordt bemand door roeiers van de Bouwman kliniek. Zij hebben flink getraind en deze regatta wordt voor hen een persoonlijke prestatie.

Bijzondere sloep
Rotterdamse jongeren In de tweede bijzondere sloep een bemanning met jongeren uit Rotterdam. Ook zij hebben in korte tijd leren roeien. Het roeien dwingt iedere roeier om te geven- en te nemen, te dulden en te luisteren naar de stuurman om te komen tot een goed resultaat. Ook voor hen zal de regatta een persoonlijk sluitstuk zijn van een bijzondere periode.

Evenementengebied
Er is zaterdag veel te zien, te doen en te beleven. DMRC staat samen met CMP Campagnolo, STOER bracelets, Stichting Saamhorigheids Diner Oud Mariniers, muziek met een DJ en het Korps Mariniers met diverse tenten in het gebied van de Wijnhaven, Geldersekade en Gelderseplein.

Het Mariniersmuseum en het ’Witte Huis’ zijn speciaal voor deze dag open voor bezoekers.

Broodje gebakken marinier
Nog nooit gegeten? Dan is dit uw kans! Stichting Saamhorigheidsdiner Oud Mariniers verzorgen overheerlijke broodjes gebakken marinier tegen een zeer scherpe prijs.

Verkoop DMRC produkten
DMRC verkoopt zaterdag onder andere unieke polo-shirts met DMRC logo, een nieuwe echte sport cap met DMRC logo én ons boek “Van Droom Naar Werkelijkheid” wordt eenmalig voor €20,- in de verkoop gebracht. Met de verkoop van onze DMRC artikelen steunt u ons doel: Roeien voor buddy’s in nood.

Roeien voor buddy’s in nood
DMRC roeit voor oud mariniers die in problemen zijn gekomen. Buddy’s in nood. U kunt tijdens de Memorial Regatta de “1665 kaart” invullen en direct ons goede doel steunen. We kunnen elke euro goed gebruiken om buddy’s in nood te helpen. Fijn als u ons steunt!

Pinnen niet mogelijk
Helaas hebben wij geen pinmogelijkheid. U kunt natuurlijk wel overal contant betalen.

Programma
10.30u sloepen liggen in het water van het startgebied Wijnhaven
10.30u Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers
10.45u Toespraak commandant Van Ghent Kazerne, lt.kol der mariniers J. ten Hove
10.59u ceremonie, collectief één minuut stilte
11.00u start eerste sloep “Gone But Not Forgotten”
15.00u prijsuitreiking door Frits de Ruijter-de Wildt, 12e generatie nazaat van Michiel de Ruijter
18.00u einde 14th Memorial Regatta Rotterdam

Tot aanstaande zaterdag !!

Memorial Regatta Rotterda

Deel nieuwsbericht

Gerelateerd nieuws

Verbondenheid, kracht en toewijding

Bierpakket DMRC

Bierpakket DMRC

Om geld te genereren voor de Challenge 2023 van Maastricht naar Rotterdam gaat de DMRC bierpakketten verkopen. Het zijn vier bieren gebrouwen door de Stadsbroewerie Remunj / Stadsbrouwerij Roermond

Lees verder »

Super dat jij mee wil doen!

Bij de DMRC kan je op verschillende manieren mee doen. Kies hieronder op welke manier je mee wilt doen:

Mee doen als vrijwilliger?

DMRC kan niet zonder vrijwilligers. Denk aan transport, begeleiding op het water, voeding etc. In elk onderdeel van de motor DMRC is een vrijwilliger. Wil jij mee doen als vrijwilliger dan zijn wij dolblij! Meld je aan met het onderstaande formulier.

Mee doen als roeier of stuurman?

Super als je mee wilt roeien! Je kan mee roeien en je kan ook stuurman of stuurvrouw zijn. Je kan ook voor beide kiezen. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact op!

Mee doen als donateur?

Met de inkomsten kunnen wij de kosten betalen van de challenges, zodat wij daarmee geld kunnen inzamelen en aandacht vragen voor een goed doel, zoals hulp bij PTSS. U ontvangt regelmatig een nieuwsbrief. Vul het formulier in en wij contacten u!

Mee doen als sponsor?

Fantastisch als u mee wilt doen als sponsor! Zo kunt u met uw bedrijf op 1 van de roeisloepen komen, vermeld worden op de website en op socialmedia kunt u worden genoemd. Laten wij bellen om de opties te bespreken! Vul het onderstaande formulier in i wij bellen u terug.